Warm composteren
De bacteriën en schimmels in een composthoop produceren warmte. Als je zorgt voor een hoop met een goede materiaalmix, en genoeg zuurstof en vocht, werken de micro-organismen hard en produceren ze veel warmte. In een grotere hoop (1 kubieke meter) kan die warmte niet weg. Dan wordt de composthoop van binnen heet, 55 – 65 °C. Onkruidzaad en ziektekiemen gaan dood, en de compostering gaat snel. De compost is soms al na 6 weken klaar.
Na opzetten van de composthoop gaat het zo: tijdens de eerste dagen stijgt de temperatuur tot 55 à 65 °C. Als de temperatuur zakt (meten dus!), zet je de hoop om: buitenkant naar binnen en binnenkant naar buiten. Dan gaat de temperatuur opnieuw omhoog. Dat herhaal je een aantal keer. Als de temperatuur na omzetten niet meer boven 50 °C komt, laat je de hoop met rust. Dan zakt de temperatuur langzaam, en de compost rijpt. Hij is klaar als hij niet meer warm is, geurt naar bosgrond en na omzetten nauwelijks meer opwarmt.
Voordelen
• In de hitte gaan ziektekiemen en onkruidzaden dood, daar ben je vanaf.
• De compostering gaat sneller dan bij lage temperatuur, soms al in 6 weken klaar.
• Je kunt veel afval snel in een mooie compost omzetten.
Wat heb je nodig?
• Veel 'bruin' materiaal
een grote tuin
• Eventueel een compostbak of composttrommel
Kijk verder op de pagina 'producten, cursussen en verkoopadressen'.
Nadelen
• Werkt alleen als je een grote composthoop (1 kubieke meter) kunt maken met een goede materiaalmix.
• Je moet regelmatig omzetten, in het begin soms een paar keer per week.
• Een goed verloop vraag meer ‘compostmanagement’ dan koud composteren.
Links en literatuur
Het perfecte compost recept: hoe krijg je je composthoop aan de kook?

Een composthoop.
Auteur: Anne Marie van Dam