top of page

Invasieve exoten zelf composteren?


Heb jij ook last van de Japanse duizendknoop? Dan vraag je je misschien af of je deze planten gewoon uit de grond kunt trekken en op je composthoop of in je wormenbak mag gooien. Stop ze zeker niet in je wormenbak. De vermicompost zorgt er juist voor dat zaden erg makkelijk ontkiemen. Zo heb ik al vaker prille mangoboompjes uit mijn wormenbak gehaald terwijl de mango notoir lastig ontkiemt! Heb je een gewone composthoop of compostbak, dan kun je de planten alleen doden als je het proces van warm composteren zéér goed beheerst. Volledige compostering vindt plaats wanneer alle te composteren groenresten tenminste op een temperatuur van 55 °C zijn geweest. Voor de Japanse duizendknoop geldt afdoding in een compostering wanneer de temperatuur gedurende 72 uur op minimaal 50 °C is geweest (Bardos et al., 2011). Persoonlijk zou ik er niet aan beginnen. Zelfs professionele composteerderbedrijven dienen aan te tonen dat ze dit proces goed beheersen voordat ze het certificaat 'erkende verwerker invasieve exoten' kunnen krijgen. Stop de plantenresten van de Japanse duizendknoop dus ook niet in de GFT bak. Want slechts een handjevol composteerbedrijven heeft dit certificaat. Wat dan wel te doen? Verbranden of in de gewone restafvalbak stoppen is voor de meeste mensen gewoon de verstandigste keuze. Er blijft vast nog genoeg over om wel zelf te composteren.


Recent Posts
Volg ons op Twitter
  • Twitter Basic Square
bottom of page