top of page

Verspil geen schil!


(Door Ireen Laarakker)

Jij wist natuurlijk al lang waarom (lokaal) composteren belangrijk is. Helaas belandt nog steeds veel GFT in het restafval. Met financiële steun van Rijkswaterstaat voeren het Compostgilde en Nudge landelijk campagne 'Verspil geen schil' om meer mensen aan het composteren en/of afval scheiden te krijgen. Mede door de steun van RWS hebben we onze website flink kunnen verbeteren.

Op www.compostgilde.nl vind je bijvoorbeeld een keuzehulp die je helpt te bepalen welke manier van composteren bij JOU past. Vervolgens vind je over elke methode uitgebreide uitleg en tips.

Heb je meer professioneel advies nodig? Kijk dan in de ledenlijst welke expert je verder kan helpen. Of het nu om het opzetten van een buurtcompostbak gaat, of het geven van een workshop wormcomposteren.

Lidmaatschap is gratis. Als lid heb je toegang tot onze netwerkbijeenkomsten en kun je ook zelf kopij aanleveren voor de Compostpost. Meld je aan door hier je instellingen aan te passen.

Landelijke agenda:

25 maart: Landelijke compostdag

(Door Caroline de Vlaam)

In veel gemeenten kun je aanstaande zaterdag gratis compost ophalen. Gemeentelijke groencompost wordt gemaakt uit snoeiresten en blad uit de parken en plantsoenen. Dit is meestal nog jonge, grove compost. Vooral geschikt als mulchlaag, dus niet in je moestuinbedden onderwerken. Compost van GFT is geschikt in de siertuin en onder bomen en heestervakken. Je weet niet wat mensen allemaal in hun GFT bak gooien, dus gebruik het niet voor de moestuin.

11 april: Bijeenkomst landelijk netwerk buurtcomposteren, Amersfoort

(Door Estella Franssen)

Op allerlei plekken in Nederland zijn enthousiaste pioniers begonnen om het composteren van keukenafval op te tillen naar buurtniveau. Zo raken hele straten met buurtbewoners betrokken bij lokale projecten rondom groen, bodem, tuinen en vaak ook productie van lokaal eten. Tenslotte is GFT de enige stroom “afval”, die je zelf, lokaal kunt verwerken tot een waardevolle nieuwe grondstof. Er gebeurt van alles – in hoogbouwwijken en op het platteland, al dan niet verbonden aan stadslandbouwprojecten, met bokashi, met emmers, met wormenbakken, bovengronds of ondergronds en met wisselende betrokkenheid van de gemeente.

Iedereen is op zijn of haar eigen plek zijn of haar wiel aan het uitvinden. Deze bijeenkomst is bedoeld voor buurtcomposteerders, om ervaringen uit te wisselen. We willen dit pionierswerk uitwerken tot een formule of handleiding waar nieuwe initiatieven mee geholpen zijn. Ben jij op buurtniveau aan het composteren en wil je delen hoe dat gaat? Wil je van anderen horen wat hun successen en knelpunten zijn? De bijeenkomst wordt georganiseerd door Estella Franssen van de Ulebelt. Stuur een bericht naar projecten@ulebelt.nl en je krijgt een uitnodiging. Let op: er kunnen nu maximaal 40 mensen meedoen, dus reageer snel!

Ondergrondse wormencontainer

In Amsterdam begint het buurtcomposteren al aardig van de grond te komen. Of eigenlijk: onder de grond te komen. Zie het leuke filmpje hierboven van Peter Jan Brouwer en Arie van Ziel.

Lokale agenda

Alkmaar, 22 & 23 april: Cursus humisme door Marc Siepman

Almere, 25 & 26 maart: Cursus humisme door Marc Siepman

Rotterdam, 26 maart: presentatie en advies door compostdokter Caroline de Vlaam

Woerden, 22 April: Workshop stadscomposteren door Geral Overbeek en Ireen Laarakker


Recent Posts
Volg ons op Twitter
  • Twitter Basic Square
bottom of page