Uitnodiging lancering Compostgilde
Maak van je eigen GFT afval waardevolle compost. Ook in de stad!
Vrijdag 27 november lanceert het Compostgilde haar website. Dit doen we door middel van een korte presentatie over thuiscomposteren en buurtcomposteren. Aansluitend kun je meedoen aan een workshop wormenbak maken.
Het Compostgilde wil consumenten en beleidsmakers laten zien dat thuiscomposteren een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van het afvalprobleem, en aan de vergroening van de stad. Met onze website en activiteiten maken we het consumenten makkelijk zelf aan de slag te gaan.
Thuiscomposteren kan al op een klein balkon of zelfs in een meterkast. Daarmee lever je direct een bijdrage aan een beter milieu. Bovendien is het leuk om te doen en krijg je er eerste klas compost en plantenvoeding voor terug.

In Amsterdam bestaat 29 % van het restafval uit groente en fruit. Dat is gemiddeld 79,4 kg per persoon per jaar. Dit is de grootse fractie van al het restafval. Als slechts 10% van de Amsterdammers thuis of in de wijk gaat composteren bespaart dat 6.528.482 kg afval per jaar. Dat zijn 5.440 vrachtwagenritjes.
Bron: Afvalketen in beeld, grondstoffen uit Amsterdam, gemeente Amsterdam, oktober 2015
Doelstelling: 20 % van alle stadsbewoners composteert zelf in 2020
Thuiscomposteren wordt gezien als de meest logische manier om duurzaam met je afval om te gaan. In Basel, waar decentraal composteren actief gepromoot en ondersteund wordt doet wel 50% van de bewoners mee! In Brussel streeft men naar 20%. Het compostgilde neemt de Brusselse doelstelling over: Wij gaan voor 20% decentraal composteren in 2020, en roepen beleidsmedewerkers, politici en consumenten op de handschoen op te pakken.
Praktische gegevens lancering en workshop
Datum: Vrijdag 27 november
15:00 Lancering website
15:30 Start workshop
17:00 Afsluiting door Noordoogst, met desgewenst rondleiding over het terrein.
Locatie: Stadslandbouwproject Noordoogst, Meteorenweg 272 1035 RN Amsterdam
Kosten voor deelname aan de workshop (voor materialen en wormen) bedragen €10,-
Inschrijven
Workshop via http://balkonton.nl/product/workshop-wormenbak-maken/
Aanmelden voor de lancering zonder deelname aan de workshop graag via een mail naar ireen@balkonton.nl.
Workshop wormenbak maken
Na afloop van de lancering kun je meedoen aan de workshop. Je maakt zelf een wormenbak en krijgt informatie over het verzorgen van je wormen. Na afloop krijg je een handvol compostwormen mee naar huis zodat je meteen kunt beginnen met composteren. Composteren met wormen is reukloos en neemt weinig plek in. Ideaal dus voor in de stad.
Kleinschalige duurzame landbouw in Noord
De gastheer van deze middag, stadslandbouwproject Noordoogst, zal ook kort een en ander vertellen over hoe zij met hun afvalstroom omgaan. Zo lopen er op het terrein varkens rond die gevoerd worden met het afval van de pannenkoekenboerderij. Voor wie wil is er na afloop een korte rondleiding over het terrein.
Het Compostgilde is een initiatief van de Buurtcomposteerders, Balkonton, Studio Claire Hornn en De HomeComposter. Iedereen die onze doelstellingen deelt kan zich aansluiten. Gebruik hiervoor het contactformulier op www.compostgilde.nl.