top of page

Fotoverslag Lancering Compostgilde

Vrijdag 27 november jl. lanceerde het Compostgilde haar website met een middag vol informatie over de verschillende mogelijkheden van stadscomposteren. Gevolgde door een workshop, rondleiding en borrel. Voor mensen die niet uit Noord komen was het soms even zoeken. Maar gelukkig wisten bijna 40 mensen de weg naar kleinschalig duurzaam landbouwproject NoordOogst te vinden.

Hieronder zie je een kort fotoverslag, Met dank aan Jan Willem Groen, van groeneagenda.amsterdam. Het hele fotoveslag staat hier.

Composteren kun je zelf

Het Compostgilde promoot het sluiten van de biologische kringloop door zelf thuis of met je buren je afval te composteren. Dat kan met een gewone composthoop, met een wormenbak, of met een Bokashi bak. Elke methode werd toegelicht, waarbij tussen de aanwezigen veel ervaringen werden uitgewisseld. Hierbij bleek maar weer eens dat de 'beste' methode niet bestaat. Waar de een zweert bij de wormenbak en de geur van de Bokashi-emmer niet kan harden, is de ander groot fan van de composttrommel en heeft zijn wormenbak op marktplaats gezet.

Enthousiaste reacties

Zo'n bijeenkomt waar je zelf kunt zien en ruiken hoe de methodes werken, en van ervaringsdeskundigen de ins en outs leert, blijkt in een behoefte te voorzien. De reacties waren enthousiast: 'Dit zou ik in mijn wijk willen herhalen', 'ik heb zoveel geleerd', 'echt aanstekelijk en inspirerend'. 13 deelnemers maakten na afloop meteen zelf een wormenbak om thuis direct met composteren aan de slag te kunnen.

Composteren met de buurt

Ook mevrouw Groenewoud, bestuurslid Amsterdam Noord met afval en duurzaamheid in haar portefeuille, was enthousiast over de geschetste mogelijkheden. 'Vooral het verhaal over buurtcomposteren en de sociale cohesie die dat in de wijk oplevert spreekt me aan' zo zei ze na afloop. Het Compostgilde pakt deze handschoen graag op en zal op korte termijn met het stadsdeel in contact treden over de realisatie van buurtcompostbakken in Amsterdam Noord.

Vervolg

in 2016 willen we de bijeenkomst naar de wijken brengen. Zodat iedereen dicht bij huis, samen met zijn buren, de mogelijkheden kan bekijken. Eventueel gevolgd door het opstarten van ene buurtcompostproject. Enkele van de aanwezige deelnemers boden spontaan aan hier samen met het Compostgilde in hun wijk aan te willen gaan werken.

Budget voor buurtcompostbakken in Amsterdam Zuid

Woont u in Amsterdam Zuid? dan kan het compostgilde helpen bij het aanvragen van een subsidie voor het aanleggen van een buurtcompostbak. Het stadsdeel heeft nog budget hiervoor in 2015, dus reageer snel via de contactpagina van www.compostgilde.nl.

Meer informatie over stadscomposteren, Of wilt u een voorlichtingsbijeenkomst of wormenbakworkshop bij u in de wijk? Ga naar www.compostgilde.nl.


Recent Posts
Volg ons op Twitter
  • Twitter Basic Square
bottom of page