Koud composteren
Koud composteren is de traditionele manier van composteren in de tuin. Gedurende het tuinseizoen worden rauwe organische resten uit keuken en tuin bij elkaar gebracht. Het gaat altijd om een mix van zogenaamde groene ingrediënten (rauwe, onbewerkte keukenresten en vers groen tuinmateriaal) en bruine ingrediënten (droog herfstblad en klein geknipt of gehakseld snoeihout).
In een tuin tot circa 200m2 kun je het best een compostvat of een composttrommel gebruiken, in een grotere tuin krijg je voldoende materiaal om een hoop van circa een kubieke meter op te zetten, zeker als er ook heesters en hagen zijn. Je maakt tenminste twee compartimenten van een kubieke meter om goed om te kunnen zetten.
Zowel in de bak als in het vat of de trommel is het van belang dat het opgebrachte bruine materiaal bevochtigd wordt: zonder vocht geen (micro)leven.
Voordelen
• Kost weinig tijd.
• Kan met onregelmatige aanvoer van ingrediënten.
• Om de hoop in vorm te houden kun je eenvoudige, goedkope of gratis materialen gebruiken of kant en klare bouwpakketten.
Wat heb je nodig?
• Compostbakken of een compostvat.
• Eventueel een composttrommel.
Kijk verder op de pagina 'producten, cursussen en verkoopadressen'.
Nadelen
• Zaden en planteziekten worden niet of niet geheel vernietigd.
• Kwetsbaar bij veel verschillende gebruikers/vrijwilligers want vergt kennis en wat discipline op wat wel en niet op de hoop mag.
• Het kost wat ruimte. In grote tuinen met veel restmaterialen is een hoop de beste keuze. Daarbij zijn altijd meer vakken nodig vanwege het omzetten en de rijpingstijd.
Links en literatuur
• Handboek Ecologisch Tuinieren, Velt
• Een hoop leven, Roelke Posthumus
• Velt
• Vlaco
Compostmeesters leggen uit hoe je kan beginnen.

Een composthoop.
Auteur: Caroline de Vlaam