Fransjan de Waard
Als pionier van de Nederlandse permacultuur zet ik me sinds begin jaren '90 in voor wat we nu voedseltransitie noemen. Dat gaat van lokaal - in Olst, met buren en omgeving - via regionaal - met andere spelers in de Overijsselse landbouw - tot aan landelijk - zoals in het Netwerk Natuurinclusieve Landbouw. Via de compostering is er op al die niveaus nog een boel winst te boeken, en daar zet ik me vanuit mijn tenen voor in; zo timmer ik aan een pilottraject voor buurtcompostering. Verder geef ik les, ontwerp, schrijf, inspireer en organiseer vanuit mijn éénpittersbedrijf De Waard Eetbaar Landschap.
Expertise
Compostmeester, permacultuurdocent en -ontwerper, bosbouwer, facilitator sociale processen.
Gelieerd aan
• Compostgilde / Netwerk dat lokaal composteren wil bevorderen
• Aardehuis / Ecologische zelfbouwwijk in Olst met composttoiletten
• Bewust Bodemgebruik / Bodemambassadeur
• Bodemboeren / Maker bekroonde documentaire Bodemboeren
• St. Zwart Goud Opleiding Compostmeesters
• Voedselanders / Landelijk netwerk voor gezonde voedselproductie
Visie
Het wonder van compostering biedt fantastische kapstokken voor omgang met het leven, het maken van voedselkeuzes, en het samen optrekken richting steeds meer duurzaamheid. Een boel werk aan de winkel! En daarvoor moeten we vooral met elkaar leren samenwerken. Zoals het leven in een composthoop laat zien!
Stad
Olst (werkt landelijk)
