Fermenteren
Fermenteren is een proces zonder zuurstof. Het is eigenlijk een vorm van voorvertering. Ook wel bekend als anaërobe compostering. Het is hetzelfde proces dat witte kool omzet in zuurkol.
De term 'bokashi' komt uit Japan en betekent: 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. Bokashi maak je in een afgesloten emmer (de bokashi-emmer). Na elke laag afval voeg je een laagje bokashi-starter toe: tarwezemelen geënt met microbiologisch leven, wat de fermentatie op gang brengt.
Als de emmer vol is, zet je hem weg en ga je intussen de tweede emmer vullen. Na een paar weken is de fermentatie in de eerste emmer voltooid. De inhoud ziet er nog wel hetzelfde uit!
De bokashi kun je ingraven in de tuin, toevoegen aan je composthoop, of meegeven met de GFT inzameling.
Het vocht uit de emmer kun je met het kraantje aftappen. Het is vrij zuur, maar heel voedselrijk en biedt in een verdunning van 1:100 een prima plantenvoedsel.
Voordelen
• binnenshuis en hele jaar door keukenafval verwerken zonder last van fruitvliegjes.
• Je kunt ook gekookte etensresten en vlees en vetten verwerken.
• hogere voedingswaarde en ziekte-onderdrukkende werking voor planten door effectieve mico-organismen (EM).
Nadelen
• Verdere verwerking is nodig. Pas enkele weken na ingraven in de tuin is je afval volledig verteerd.
• Als je geen tuin hebt moet je op zoek naar een afzetpunt en met volle emmer op pad.
Wat heb je nodig?
• Twee afsluitbare emmers
• Starter zak
Kijk verder op de pagina 'producten, cursussen en verkoopadressen'.
Links en literatuur
• Teruo Higa: an Earth Saving Revolution
• Adam Footer: Bokashi Composting, scraps to soils in weeks
• Agriton
• Ulebelt
Uitleg van de Bokashi emmer.

Auteur: Estella Franssen