top of page

Buurtcomposteren

Bij buurtcomposteren werken meerdere huishoudens samen om compost te maken. Dit kan op verschillende manier. Het kan bijvoorbeeld met speciale wormencompostbakken die in de straat worden geplaatst, of in ondergrondse verzamelbakken. Maar het kan ook in compostbakken bij buurttuinen, wijkparken of andere centrale punten in een straat, buurt of wijk.

Voor welke methode wordt gekozen is afhankelijk van de beschikbare ruimte, de medewerking van de gemeente, en de aanwezigheid van mensen die de compostplekken willen beheren.

Buurtcomposteren is ideaal voor wijken waar het gft niet gescheiden wordt opgehaald.  Het zorgt ervoor dat mensen heel direct betrokken worden bij het afvalvraagstuk. Het zorgt voor meer sociale samenhang en betrokkenheid bij de buurt en het groen en leefbaar maken/houden van de directe omgeving. 

Buurtcomposteren vraagt om goede begeleiding door een goed getrainde vrijwilliger of professional. Diverse leden van het Compostgilde hebben ervaring met het opzetten van dergelijke projecten. U kunt hen benaderen voor advies op professionele basis. 

 

Via onze nieuwsbrief delen we onze inzichten. Ook hoort u via de nieuwsbrief wanneer wij een informatiedag of training over dit onderwerp organiseren of wanneer een nieuw artikel of onderzoek beschikbaar komt.

Voordelen

• Het zorgt voor meer sociale samenhang en betrokkenheid bij de buurt 

• Ook mensen zonder groene vingers of balkon kunnen meedoen.

• Het maakt mensen bewust van het afvalprobleem en het belang van het sluiten van de kringloop.

Wat heb je nodig?

• Een deskundige die partijen weet samen te brengen.

-Een compostexpert

-Buren die mee willen composteren

• Ruimte in de straat

Nadelen

• Er moet voldoende ruimte zijn voor de compostbakken

• Bij plaatsing in de openbare ruimte is toestemming van de gemeente nodig

• Er kan overlast ontstaan als de composthopen niet goed beheerd worden.

Links en literatuur

De Compostbakkers

Buurtcompost

Buurtbak

Vlaco

Auteur: Jan Morsch

bottom of page